Wat is VPN?

Beginnen bij de basis. Wat is een VPN, ofwel een Virtual Private Network? En waarom is het slim er een te gebruiken als je online bent?

Waar zouden we zijn zonder internet. Niks meer online kunnen bestellen, mailen en Googlen zijn geen werkwoorden, Facebook, Snapchat, Instagram de deur uit. Internet is een onlosmakelijk deel van ons leven en biedt enorme mogelijkheden.

Maar internet zorgt ook voor bedreigingen. Zodra je online bent, ben je omringd door méér dan alleen je online vrienden. Hackers, maar ook, minder 'bedreigend', door overheden of bedrijven die je iets willen verkopen. 

Cruciaal hierin is je online identiteit. Te beginnen met het unieke IP-adres dat aan je apparaat (laptop, tablet, telefoon) wordt toegekend als je online bent.  Zie het als een digitaal huisadres. Dat IP-adres maakt je identificeerbaar en dus ook te benaderen door anderen.

Doe maar eens de proef op de som door het openen van de website van een van de VPN's die we op deze site benoemen, CyberGhost
Op de homepage zie je een opsomming van je locatie (de plaatsnaam klopt), IP-adres en bedrijf (klopt ook, ondanks dat het een privé laptop is...). 

Een VPN zorgt ervoor dat je een ander IP-adres aanneemt, op een andere locatie. Je échte IP-adres wordt verborgen en daarmee ben je dus niet meer identificeerbaar.

Een VPN is Virtueel omdat het lijkt alsof je een eigen, privé verbinding hebt met het internet. Het is Private omdat het verkeer tussen jou en de websites die je bezoekt privé zijn gemaakt. Het Network heeft betrekking op het netwerk aan servers die je wereldwijd in staat stellen om anoniem online te surfen.

 Je kent nu het antwoord op de vraag 'Wat is een VPN?'. Belangrijker is nog 'waarom' je een VPN zou gebruiken. Dat lees je in dit artikel: Voordelen van een VPN.