VPN en Netflix kijken

Nederland is één van de ongeveer 190 landen waar Netflix actief is. Met bijna 4000 titels, films en series, biedt Netflix voor ieder wat wils. Toch zijn het 'maar' 4000 titels als je het vergelijkt met het Netlfix-aanbod in de Verenigde Staten waar je bijna de helft méér titels ter beschikking hebt. Met een goede VPN omzeil je een geografische blokkade en vergroot je zelf het aanbod dat je kunt zien. Zonder te verhuizen.

Geografische blokkade in Netflix

In een vorig artikel vertelden we al over de uitzendrechten die er voor zorgen dat het aanbod van een streaming-dienst als Netflix per land verschilt. Een handige site om dit in de praktijk te zien, is uNoGS, de "unofficial Netflix online Global Search". Op deze site wordt het aanbod van Netflix van ongeveer 35 landen weergegeven. Of omgekeerd: als je een specifieke film of serie wilt zien, kun je via uNoGS zien óf en zo ja, in welk land (Nederland?) de titel beschikbaar is op Netflix.

Laten we als voorbeeld op de site van uNoGS naar de meest populaire films in het aanbod kijken: The Shawshank Redemption, als populairste film, is in een tiental landen te zien is (waaronder Nederland) terwijl bijvoorbeeld de nummer vier in de lijst (The Godfather: Part 2) maar in vier landen te zien (en niet in Nederland).

 

Dit is een mooi voorbeeld van een 'geografische blokkade' in de praktijk: woon je in Nederland en heb je een Netflix-abonnement dan is het makkelijker kiezen dan wanneer je in de VS zou wonen.

Maar stel nu dat je tóch The Godfather: Part II wilt zien? Dan voel je wel aankomen dat dat mogelijk is, als je maar een goede VPN hebt. 

Hoe omzeil je een geografische blokkade?

Het kan soms heel eenvoudig zijn. In feite zijn het maximaal onderstaande stappen:

  1. Log uit in Netflix.
  2. Start je VPN-software.
  3. Kies een server in het land waarvan je het Netflix-aanbod wilt zien.
  4. Log weer in in Netflix.
  5. Als je niet het aanbod van dat land ziet, herhaal je de stappen 1 t/m 4 waarbij je uiteraard een andere server in stap 3 kiest.

Het kan zelfs nóg makkelijker zijn, zoals je in dit filmpje ziet. Namelijk:

  1. Verbind met een Canadese server van NordVPN. Want in het Canadese Netflix-aanbod is de film wel beschikbaar.
  2. De web-pagina of de app van Netflix opnieuw laden/opstarten. 
  3. En tataaa....klaar om te kijken.

 

Wat is de beste VPN voor Netflix

Een "goede VPN" qua snelheid, gebruiksgemak en bescherming van privacy, is niet per definitie een goede VPN om het Netflix-aanbod van andere landen te kunnen zien.

Netflix is namelijk vooral sinds 2016 actief in het blokkeren van VPN-services, of 'unblockers' zoals ze het zelf noemen. Daardoor zijn er veel VPN-aanbieders die je beter niet kunt kiezen wanneer 'het kunnen zien van extra streaming-aanbod' een van je hoofddoelen van een VPN is. IPVanish en Hide.me zijn hier maar een paar voorbeelden van.
Gratis VPN's kun je sowieso wel vergeten wat dat betreft, zo blijkt uit onze eigen test

Gelukkig is er nog altijd een select groepje VPN's dat je wél verder kan helpen: 

Deze VPN's zijn snel genoeg voor streaming video, werken met Netflix maar ook bij andere streaming diensten (denk aan Amazon Prime, Hulu en BBC IPlayer) en hebben veel servers ter beschikking.

Dat laatste is vooral relevant als je probeert het aanbod in een ander land te zien: het is heel normaal dat je eerst drie, vier servers van dat land moet proberen voor je een server vindt die voor je werkt.