Veiliger online met VPN

In een vorig artikel noemden we wat redenen om een VPN te gebruiken. Eén van de redenen is veilig internetten. Hieronder gaan we daar wat dieper op in.

1. Voorkom online toezicht

Zonder VPN ben je identificeerbaar aan de hand van je IP-adres. De ISP, de aanbieder van je internetverbinding, zoals Ziggo en KPN, heeft daardoor inzicht in wat je online doet. En als daar goede redenen voor zijn, heeft de overheid dat ook.
Als je verbinding maakt met een VPN gaan de gegevens die je online uitwisselt (mails, bekijken van websites etc.) door een beveiligde tunnel en worden deze gegevens versleuteld. Diezelfde ISP kan daardoor nu in feite alleen zien dat je verbinding maakt met een VPN-server, maar niet wat je in 'de tunnel' doet.
Bovendien kunnen ook de websites die je bezoekt je niet meer identificeren als degene die je echt bent. Je echte IP-adres is immers verborgen en vervangen door een ander.  Op jou of op je woonplaats toegespitste reclames voorkom je hierdoor.

2. Versleuteld verkeer

Alles wat je online doet, wordt versleuteld als je een VPN gebruikt. Of het nu het sturen van een email is, het browsen door websites, het downloaden van bestanden of Youtube-filmpjes kijken is. Door die versleuteling is wát je online doet voor niemand te herleiden.
De versleuteling vindt namelijk plaats met in veel gevallen militaire, en daarmee zeer veilige, standaarden. Een versleuteling die miljoenen jaren aan computer-rekencapaciteit zou kosten om te ontcijferen. Tegen die tijd ben je wel weer offline. 

3. Ontwijk censuur

Soms worden websites of social media geblokkeerd, bijvoorbeeld in bepaalde landen of door je werkgever. Door een VPN-server (in een ander land) te kiezen, omzeil je dit en kun je de volledige kracht van internet gebruiken. 

4.  Onbezorgd op vliegvelden, stations en in koffiezaken

Wachten op je vlucht of trein, werken in een koffiezaak. Lang leve de gratis WiFi-netwerken. Dat gratis netwerk, soms zelfs zonder enig wachtwoord, kan een hoge prijs kennen. Het zijn zéér dankbare plaatsen voor hackers die met zogenaamde sniffers in de kortst mogelijke tijd toegang hebben tot je apparaat en daarmee wellicht ook tot je mails, je bestanden, foto's. Ga anoniem en versleutel de toegang tot je apparaat met een VPN.