Soorten VPN

Nu je weet wat een VPN is, vertellen we iets meer over de soorten VPN. Niet te veel, want we blijven ons richten op het praktische gebruik van VPN en vermijden technische termen zoals als mogelijk.

Zoals in dit artikel beschreven, zorgt een VPN voor een veilige, versleutelde verbinding in een netwerk. Dat netwerk kan een kantoornetwerk zijn, een openbaar WiFi-netwerk of het gewone, publieke internet. Hieronder beschrijven we kort een viertal soorten VPN-varianten.

1. Mobiel VPN

Een mobiel VPN stelt je in staat om een VPN-verbinding met een netwerk te behouden ondanks dat je van bijvoorbeeld hotspot wisselt of van mobiel internet naar WiFi schakelt. Dit type VPN is dan ook ideaal wanneer je reist.

2. Remote VPN

Een 'remote' (op afstand) VPN wordt vaak gebruikt door bedrijven om hun medewerkers, die vanuit thuis of onderweg werken, toegang te verlenen tot het kantoornetwerk. Bij dit type VPN heb je dan ook een soort van poortwachter (een zgn. 'gateway') die bepaalt of je gerechtigd bent om op het netwerk te komen. 

3. Site to site VPN

Een 'site to site' VPN is in feite een variant op de remote VPN. Ook dit type wordt veelal gebruikt door bedrijven, maar dan vooral door kleinere kantoren die VPN gebruiken in de communicatie met andere kantoren. Ook hier wordt een gateway gebruikt maar dan in beide netwerken (de verzendende en ontvangende kant). De medewerker verbindt met de VPN gateway die vervolgens de data versleuteld over het internet verstuurt naar de ontvangende gateway. 

4. Hardware VPN

Bovenstaande drie soorten VPN zijn software-matige VPN's. Er bestaat echter ook een hardware-VPN. Dit type VPN is een krachtige en stand-alone VPN-oplossing die een aantal voordelen t.o.v. software VPN-oplossingen biedt, zoals een firewall en 'load balancing' (het verdelen van benodigde computer-capaciteit om zware taken over meerdere computers/servers uit te voeren).
De hardware VPN is een stuk prijziger dan een software VPN (500 tot 1000 euro vs. 50 tot 100 euro). Door deze voordelen maar ook door de hogere kosten, worden hardware VPN's vrijwel alleen door grotere bedrijven gebruikt.