Meer TV-zenders met een VPN

Nederlandse zenders kijken in het buitenland of juist buitenlandse zenders kijken in Nederland? Een goede VPN biedt de oplossing.

1. Nederlandse zenders kijken in het buitenland

Veel Nederlandse zenders kun je in het buitenland niet bekijken, zeker niet buiten Europa. Het heeft alles te maken met de uitzendrechten voor deze programma's.
Dat geldt ook voor streaming-diensten zoals Netflix en Amazon Prime, waar het aanbod per land verschilt. Series en films die in het Amerikaanse Netflix-aanbod zitten, zijn niet allemaal in Nederland te zien. De zogenaamde geografische blokkade speelt in dit verhaal een cruciale rol: op basis van je IP-adres wordt bepaald in welk land je online bent. En wordt dus ook bepaald wat je wél en niet mag zien.

Ben je in het buitenland en wil je toch het Nederlandse aanbod zien, dan heb je sinds 2018 geluk met bijvoorbeeld Ziggo Go en NPO Plus die je binnen Europa kunt gebruiken alsof je thuis op de bank zit. Maar buiten Europa werken deze diensten niet. En ook binnen Europa is het vaak een kwestie van tijd dat je de melding 'helaas kunt u geen gebruik maken van deze dienst' te zien krijgt.

De oplossing is even simpel als doeltreffend: doen alsof je in Nederland bent. Je raadt het al, de VPN regelt dit voor je. En tegenwoordig met letterlijk één muisklik, als je de software tenminste al hebt geïnstalleerd.

Als je nog geen VPN-programma op je tablet, laptop of telefoon hebt, kijk dan eerst even naar deze uitleg.
Heb je de software wel al geïnstalleerd? Volg dan deze stappen:

1. Voordat je de VPN-verbinding legt, kun je het beste eerst uitloggen uit de app (Ziggo Go, Netflix, KPN iTV etc.) die je wilt gebruiken.

2. Open het VPN-programma. In dit voorbeeld gebruiken we NordVPN, maar onderstaande werkwijze werkt zo goed als hetzelfde bij andere apps.

3. Selecteer dan het land waarvan je het aanbod wilt zien, in dit voorbeeld dus Nederland. Wanneer je al eens eerder verbinding met een Nederlandse VPN-server hebt gemaakt, zal die normaal gesproken al in je favorieten staan. Type 'Netherlands', of een deel ervan in, in het zoekveld.

4. Als je dan op het pinnetje of Quick Connect klikt, kiest de VPN de snelste verbinding. Je krijgt een pop-up te zien als de verbinding is gemaakt. Je bent op dat moment misschien zelf op de camping in Frankrijk, maar je tablet staat ineens virtueel in Nederland. En dus moet je ook het Nederlandse zenderaanbod nu kunnen zien. 

5. Open weer de site of de app die je wilt gebruiken en log in (als dat nodig is). Kun je nu wél zien wat je wilde bekijken? Mooi, missie geslaagd! Niet? Herhaal dan de stappen 1 t/m 3 maar bij stap 4 kies je zelf een server-nummer. Begin gewoon bij de eerste server in de lijst. Vreemd genoeg werkt dit in de praktijk verrassend vaak, dus geef vooral niet na de eerste poging op.

Als je, laten we zeggen, vijf servers hebt geprobeerd en het lukt nog altijd niet om de zender te zien, probeer dan eens een gratis proefabonnement van een andere VPN-aanbieder. Bij verschillende aanbieders krijg je de mogelijkheid om bijvoorbeeld twee weken gratis gebruik te maken van de VPN. M.a.w. dat kan een ideale oplossing voor op vakantie zijn. Met deze top 5 VPN vind je vast een geschikte VPN, de voor jou beste VPN.

2.  Buitenlandse zenders kijken (in Nederland)

De beschrijving hierboven beschrijft hoe je Nederlandse zenders in het buitenland kunt bekijken met hulp van een VPN. Maar die VPN werkt ook de andere kant op: dus buitenlandse zenders bekijken, al dan niet in Nederland.
Het stappenplan is exact hetzelfde als hierboven, maar uiteraard met het verschil dat je een VPN-server kiest uit het land van die zender. Zie bijvoorbeeld deze melding als je een serie via de BBC iPlayer wilt kijken.

 

Leeg je internetgeschiedenis, log in op een VPN-server in Groot-Britannië en that's it. Het kan zijn dat je wel eerst een account moet aanmaken op de website van de aanbieder om alsnog het aanbod te kunnen zien.