Gratis VPN

Van de honderden VPN's op de markt, zijn er steeds meer gratis VPN's of gratis 'instapversies' van VPN-services. Is het gebruik van een gratis VPN verstandig of loont de investering in een betaalde variant?

In dit artikel gaven we zes voordelen van een VPN. Denk aan versleuteling van je internetverkeer of het kijken van buitenlands aanbod van streaming diensten zoals Netflix en Hulu. Het spreekt voor zich dat, bijvoorbeeld, het kunnen kiezen uit soms wel 5000 buitenlandse servers, een investering kost die terugverdiend moet worden door de aanschafprijs van de VPN. Omgekeerd zul je dus per definitie inleveren qua kwaliteit wanneer je voor een gratis VPN-service kiest.

Maar hoe erg is dat inleveren op kwaliteit nou in de praktijk? In een groot onderzoek van o.a. de universiteit van Berkeley werden niet minder dan 283 gratis Android VPN-apps bekeken. En de resultaten zijn alarmerend te noemen: 

  • twee op de drie apps zegt de online privacy te beschermen, maar niettemin wordt bij 75% tracking door derde partijen toegestaan en 82% vraagt toestemming om privé gegevens zoals gebruikersaccounts en tekstberichten te mogen inzien.
  • 38% van de apps bevatten malware
  • 18% biedt geen encryptie 

Je kunt je afvragen of je met het gebruik van dit soort gratis VPN's veiliger online bent dan zonder VPN. Een gratis VPN komt altijd tegen een prijs. Bijvoorbeeld een prijs in de zin van reclames toe te staan of, zoals hierboven aangegeven, toe te staan dat ook andere partijen dan de VPN-service je data (commercieel) mogen gebruiken. 

Er lijkt een tendens te zijn dat VPN-aanbieders de gratis testperiode inkorten van bijvoorbeeld twee weken (nét voldoende voor die ene vakantie) naar één dag. Of, zoals bijvoorbeeld bij CyberGhost het geval is hun gratis VPN-versie afschaffen. Waarom? Deels door de negatieve publiciteit over gratis VPN's, wat niet zo vreemd is als je bovenstaande cijfers ziet. Maar ook omdat het de aanbieder in staat stelt zich volledig te richten op een kwalitatief goede VPN die doet waar je een VPN überhaupt voor koopt: veilig en slim online zijn. 

Samenvattend is ons advies om een betaalde VPN te kiezen. Je kunt de reviews van onze top vijf hierbij gebruiken. Bovendien hebben veel VPN-services een '30 dagen geld terug garantie' dus je hoeft absoluut niet over één nacht ijs te gaan. Deze investering betaalt zich absoluut terug qua online veiligheid, privacy en snelheid van de verbinding.

Durf je het, ondanks dit advies, aan om een gratis VPN te gebruiken? Kies dan op zijn minst een veilige optie.
We zetten drie veilige gratis VPN applicaties voor je op een rijtje op de pagina: Review drie beste gratis VPN.