VPN en Playstation Hoe stel ik een VPN in op de Playstation

Een VPN gebruiken als je gaat gamen op je Playstation? Slimme zet: je verbergt je online identiteit en kunt 'lags' voorkomen.
Maar hoe zorg je voor een VPN op je PS3 of PS4 als er geen app voor bestaat? We leggen het hieronder stap voor stap uit.

Drie redenen om te Playstation'en mét VPN.

1. Lag verminderen

Je kent het wel: ben je net lekker bezig met Modern Warfare of FIFA20, gaat je beeld haperen en lijkt het alsof de spelers in slow motion over je scherm bewegen. Die 'lag' kun je voorkomen door een andere server te kiezen.
Je verkort dan de zgn. ping-tijden tussen spelservers door een locaties te kiezen die dichter bij de netwerk-host ligt. Een geschikte server kiezen kan even een kwestie van proberen zijn, maar voorkomt uiteindelijk flink wat frustratie.

Bovendien kan het zijn dat je internet service provider je internetsnelheid "knijpt". Dat kan het geval zijn als de provider bepaalde soorten internetverkeer (streaming bijvoorbeeld) minder capaciteit geeft om zo de netwerkbelasting te beheersen.

2. Geblokkeerde content tóch (al) krijgen

Het aanbod van games op de Playstation is redelijk uniform. M.a.w. waar de films en series bij Netflix écht verschillend zijn per land (hoe je die zgn. geografische blokkade van Netflix kunt omzeilen, lees je trouwens in dit artikel), is dat bij de PS en Xbox niet zo het geval. Niettemin komt het voor dat nieuwe releases iets eerder beschikbaar komen in landen als Australië of de VS. Als je dan dus een VPN-server kiest in dat land, kun je alvast een voorsprong van een paar levels nemen op je vrienden.

3. Anoniem blijven

Het voordeel dat een VPN biedt op het gebied van privacy, geldt ook voor het gebruik op een Playstation of Xbox. Je kunt anoniemer online zijn dan zonder VPN. De VPN versleutelt het vele verkeer dat er van jou het internet op gaat. In 2017 werd het Playstation-network al eens gehackt waarbij veel gebruikersgegevens werden gestolen. Je moet er niet aan denken dat jouw gebruikersnaam en wachtwoord, laat staan je credit card gegevens, in handen vallen van cybercriminelen. 

Vier manieren om je Playstation met VPN te gebruiken.

Redenen genoeg om de VPN aan te zetten dus. Er is één probleempje: er zijn geen VPN-apps zoals je ze kent voor Android of IOS. M.a.w. we gaan de VPN via een kleine omweg aanzetten op je Playstation.

1. Via je router

Dit is eigenlijk een 'one size fits all' oplossing. Want via de router loopt ook het internetverkeer van je mobiele telefoon (als je op het WiFi-netwerk zit dan), je tablet, laptop en smart-TV. Anders gezegd: als je de VPN op je router instelt, werkt die ook voor je Playstation of Xbox.

Het instellen is afhankelijk van het type router. Maar het principe is voor elke router hetzelfde, namelijk dat je als administrator inlogt op de router en daar naar de instellingen gaat. Elke VPN-aanbieder heeft wel een pagina waar ze in meer detail beschrijven hoe je dat doet.

Zie bijvoorbeeld de specifieke pagina's van NordVPNExpressVPN en Surfshark over het instellen van hun VPN op je eigen router. 

2. Via je Windows 10 laptop mét internetkabel

Een tweede optie is om je laptop te verbinden met je Playstation met een internetkabel. Of zoals het officieel heet: een ethernetkabel. In dit stappenplan gaan we er van uit dat je al een VPN hebt en deze hebt geïnstalleerd op je laptop.

In dit voorbeeld gaan we uit van NordVPN maar deze stappen zijn voor 99% vergelijkbaar met de andere VPN-aanbieders.

 1. Verbind je Playstation met je laptop d.m.v. een internetkabel.
 2. Rechtsonder in het scherm van je laptop vind je het netwerk-/WiFi-symbooltje. Rechterklik hierop en kies dan Netwerk- en internetinstellingen openen.
 3. Klik op Adapteropties wijzigen (dat staat halverwege het scherm onder het kopje Netwerkinstellingen wijzigen).
 4. Zoek de verbinding (bijvoorbeeld Ethernet 2) waar onderin staat "TAP-NordVPN Windows Adapter". Rechterklik hierop en selecteer Eigenschappen.
 5. Klik op het tabje Delen en vink hier het eerste vakje aan (Andere netwerkgebruikers mogen...). 
 6. In het drop-down menu eronder, Verbinding via thuisnetwerk, selecteer je Wi-Fi. En dan uiteraard bevestigen met OK.
 7. Open nu je NordVPN app op de laptop en kies een server.
 8. Start nu je PS3/PS4.
 9. Op je Playstation ga je naar Instellingen > Netwerk > Internetverbinding instellen > Een netwerkkabel gebruiken > Eenvoudig (zonder proxy-server).

3. Via je Windows 10 laptop zonder internetkabel

Bij de derde optie is je laptop draadloos, dus zonder internetkabel, verbonden met je Playstation. Ook hier gaan we uit van een al geïnstalleerde VPN op je laptop (en ook weer NordVPN). 

 1. Op je laptop ga je naar Instellingen > Netwerk en internet > Mobiele hotspot.
 2. Het allereerste vinkje Mijn internetverbinding delen met andere apparaten zet je aan.
 3. De twee vakjes daaronder moeten op WiFi staan.
 4. Klik op de Terug-pijl linksboven om een niveau terug te gaan in de instellingen en klik dan op Adapteropties wijzigen (dat staat halverwege het scherm onder het kopje Netwerkinstellingen wijzigen).
 5. Zoek de verbinding waar onderin staat "TAP-NordVPN Windows Adapter". Rechterklik hierop en selecteer Eigenschappen.
 6. Klik op het tabje Delen en vink hier het eerste vakje aan (Andere netwerkgebruikers mogen...).
 7. In het drop-down menu eronder, Verbinding via thuisnetwerk, selecteer je de naam van de hotspot in de lijst met adapters. Er zal iets staan in de trant van virtual adapter. En dan uiteraard bevestigen met OK.
 8. Open nu je NordVPN app op de laptop en kies een server.
 9. Start nu je PS3/PS4.
 10. Op je Playstation ga je naar Instellingen > Netwerk > Internetverbinding instellen > WiFi gebruiken > Eenvoudig (zonder proxy-server).

 4. Via je Mac

 De laatste optie is grotendeels vergelijkbaar met optie 2, met het verschil dat je geen Windows-maar Mac-laptop met ethernetkabel gebruikt.  

 1. Verbind je Playstation met je Mac d.m.v. een internetkabel.
 2. Ga naar Systeemvoorkeuren, Delen en Internetdeling.
 3. In het drop-down menu Deel de verbinding via, selecteer je Draadloos/WiFi.
 4. In de lijst Met computers die gebruikmaken van kies je de optie Ethernet.
 5. Het vinkje Internetdeling zet je vervolgens aan.
 6. Open nu je NordVPN app op de laptop en kies een server.
 7. Start nu je PS3/PS4.
 8. Op je Playstation ga je naar Instellingen > Netwerk > Internetverbinding instellen > Een netwerkkabel gebruiken > Eenvoudig (zonder proxy-server).

Vijf VPN's die je blij maken i.c.m. je Playstation.

Van de honderden VPN's waar je uit kunt kiezen, verwijzen we je graag naar onze top 5 VPN's om je het uitzoekwerk uit handen te nemen: naar de Beste 5 VPN-aanbieders.