Beste VPN van 2021

We hebben top VPN's zorgvuldig beoordeeld op basis van zes criteria, namelijk:

  • gebruik voor Netflix en andere streaming diensten
  • privacy
  • gebruiksgemak van de VPN-app en browser-extensies
  • voor hoeveel apparaten het abonnement geldt
  • snelheid
  • prijs per maand 

Geen zin om de samenvatting en de reviews per VPN te lezen? OK, hier komt de sneak preview: 

  1. NordVPN overall de beste VPN van 2021
  2. Surfshark beste Netflix VPN 
  3. Surfshark de VPN met het meeste waar voor je geld  

1. Netflix en Nederlandse TV in het buitenland

Veel gebruikers van een VPN gebruiken deze om ook het buitenlandse aanbod van Netflix te kunnen zien. Met zgn. 'geografische blokkades' zorgen Netflix en andere streaming video-diensten (zoals Disney+ en Amazon Prime) er namelijk voor dat je alleen de films en series van je eigen land kunt zien. Tenzij je dus een goede VPN gebruikt en zorgt dat je virtueel in een ander land bent.

Dat principe kun je ook gebruiken om, Nederlandse TV-zenders te kijken als je in het buitenland op vakantie bent. Je stelt de VPN dan in op Nederland en kunt GTST kijken alsof je thuis op de bank zit.

In maart 2020 hebben we een test gedaan welke VPN het meest geschikt is om een aantal films en series op Netflix te tonen die je zonder VPN in Nederland niet zou kunnen zien. In deze Top 5 beperken we ons tot de conclusie. Wil je de hele test lezen, kijk dan naar onze 'real life VPN voor Netflix deblokkeer test'.

1. Surfshark
Surfshark kwam als beste uit de test. Surfshark deblokkeerde namelijk de meeste titels en biedt ook een goede verbindingssnelheid.
2. NordVPN
NordVPN moest de tweede plaats in onze Netflix-deblokkeertest delen, kijkend naar het aantal titels dat de VPN deblokkeert. Maar gezien hun bovengemiddelde verbindingssnelheid, zien we NordVPN als de enige 'runner up' VPN voor Netflix.
3. ExpressVPN en CyberGhost
ExpressVPN en CyberGhost delen de derde plaats. Prima resultaat qua deblokkeren en goede verbindingssnelheid.

2. Privacy

Houdt de VPN bij wat je online doet? Is de VPN-service gevestigd in een land waar de overheid klantgegevens mag opvragen? Welke encryptie gebruikt de VPN?

1. NordVPN
NordVPN logt geen gebruikersdata en is bovendien statutair gevestigd op Panama, ver buiten de invloedssfeer van Amerikaanse en Europese overheden.
De encryptie-methodes (bijv. AES-256) zijn van militair niveau en NordVPN is gebaseerd op de veiligste protocollen zoals OpenVPN en IKEv2.
2. Surfshark
Encryptie en protocollen zijn ook bij Surfshark van hoge kwaliteit. Bovendien zijn de extra's die Surfshark beidt op het gebied van internetveiligheid bovengemiddeld goed. Denk aan zaken als een kill switch, maar ook een adblocker en camouflage modus (zie de FAQ voor een toelichting). Het enige minpuntje is de vestigingsplaats van Surfshark, de Britse Maagdeneilanden. Daarmee bevinden ze zich in de invloedssfeer van een "Five Eyes/Enemy of the Internet" land (een samenwerkingsverband van de VS, Groot-Britannië, Australië, Nieuw-Zeeland en Canada waarbij op grote schaal online gebruikersdata onderling worden gedeeld en dus van invloed op je online privacy is).
2. ExpressVPN
Ook ExpressVPN versleutelt je internetverkeer volgens de strengste standaarden zodat je online activiteit niet gelezen of gelogd kan worden. De veiligste protocollen worden ondersteund, zoals OpenVPN. ExpressVPN is net als Surfshark gevestigd op de Britse Maagdeneilanden.

3. Gebruiksgemak

Is de VPN-app logisch, intuïtief in gebruik? Hoe selecteer je bijvoorbeeld een land? Zijn er browser-extensies beschikbaar? Welke besturingssystemen (IOS, Android, Windows etc.) worden ondersteund? Biedt de VPN handige extra's zoals een ad-blocker en 'kill switch'? (een uitleg van dit soort termen vind je trouwens in onze FAQ-pagina).

1. NordVPN
We zijn groot fan van hoe de app van NordVPN werkt. En dan vooral van de wereldkaart-functionaliteit waarmee je heel makkelijk een land (of een server in een land) kunt kiezen. De app is dan ook heel intuïtief, ook al is de keuze uit landen en servers extreem groot (meer dan 5000 servers in een 60-tal landen).
NordVPN is voor elk denkbaar besturingssysteem (Android, IOS, Windows) beschikbaar.
Bovendien biedt NordVPN de nodige handige extra's zoals split-tunneling en een pauze-knop om de VPN bijv. vijf minuten te pauzeren (bijv. omdat je internetbankieren-site niet goed met een VPN functioneert). In onze NordVPN-review zie je de "look&feel" en de belangrijkste features. 
2. Surfshark
Surfshark doet amper onder voor NordVPN als je kijkt naar het gebruiksgemak van de app. Je kiest een land uit een lijst of een soort server (bijv. P2P, multihop).  We hebben de gebruikersinterface in onze Surfshark review omschreven als 'clean'. 
Ook Surfshark is voor de belangrijke besturingssystemen beschikbaar en biedt bijv. ook een browser-extensie voor Windows.
En ook bij deze VPN krijg je handige extra's zoals de Killswitch-functionaliteit of een auto-connect functionaliteit. 
Samengevat zit de applicatie prima in elkaar en eigenlijk alleen door de wereldkaart-functie heeft NordVPN een klein streepje voor op Surfshark.
3. GooseVPN
Op de derde plaats zetten we GooseVPN, van Nederlandse bodem. Een duidelijke app waar je bijv. met een schuifje de VPN-verbinding aan-/uitzet en ook hier met een landenlijst je server kiest.
Zoals je van een goede VPN mag verwachten, is de VPN beschikbaar voor de relevante besturingssystemen.
GooseVPN biedt tenslotte ook een aantal nuttige features zoals de SmartSafe-functionaliteit om de VPN al dan niet aan te zetten voor bepaalde (WiFi-)netwerken.
Ook hier kun je een 'sneak preview' vinden in onze GooseVPN review.

4. Aantal apparaten

Op hoeveel apparaten (tablet, telefoon, laptop) kun je de VPN tegelijk gebruiken? M.a.w. heb je aan één abonnement genoeg?

We vinden dit criterium relevant, maar ook weer niet het meest belangrijk criterium. Hoe vaak zal het namelijk voorkomen dat je de VPN tegelijkertijd op meer dan drie apparaten gebruikt? Er is wat ons betreft een ondergrens aan het aantal apparaten per abonnement (drie à vier). Maar of je de VPN op 6 of 7 apparaten tegelijk mag gebruiken, is niet écht onderscheidend.

1. Surfshark
Gebruik je Surfshark dan hoef je je nooit af te vragen op hoeveel telefoons, tablets en laptops de VPN op dat moment actief is. Surfshark hanteert namelijk geen limiet, je kunt de VPN op een onbeperkt aantal apparaten gebruiken.
2. CyberGhost
Koop je CyberGhost dan mag je hun app gebruiken op maar liefst zeven apparaten.
3. NordVPN
NordVPN hanteert een limiet van zes apparaten.

Een aanbieder als ExpressVPN beperkt het gebruik tot drie apparaten. Dat zal voor de meeste VPN-gebruikers meer dan voldoende zijn. Op dit criterium scoort ExpressVPN niettemin minder dan de andere VPN's.

5. Snelheid

De snelheid van een VPN kan een belangrijk criterium zijn als je er meer mee doet dan alleen een website bezoeken. Minder goede VPN's kunnen je verbindingssnelheid tussen de 5% en 40% verlagen.

1. ExpressVPN
ExpressVPN biedt een echt snelle verbinding. Er is geen verschil te merken met de verbinding zonder VPN, zeker niet wanneer je bijv. websites of YouTube bekijkt. Maar ook met streamen en gamen is ExpressVPN een snelheidsmonster.
Het mooie aan ExpressVPN is dat ze in de app een eigen 'speed test' feature bieden waarmee je de voor jouw locatie snelste server kunt kiezen!
2.NordVPN
Omdat NordVPN extreem veel servers biedt én ze als 'default' instelling de snelste server voor je kiezen, gaat de snelheid van NordVPN je aangenaam verrassen. Het is een fractie trager dan ExpressVPN maar dat zullen 99 van de 100 mensen zeker niet merken in de praktijk.
3. Surfshark
Zoals je hierboven (in het eerste blok) kon lezen, komt Surfshark als beste uit onze eigen 'real life' test met Netflix. Surfshark ontgrendelt het buitenlandse aanbod gewoon erg goed. Dan is het fijn om te zien dat ook de verbindingssnelheid helemaal op orde is. Dus wil je Netflix in UHD streamen? Surfshark is een veilige keuze! 

6. Prijs per maand

Wat kost de VPN per maand? Heeft de VPN-aanbieder een 'geld terug garantie'? Kan ik ook een proefabonnement afsluiten om eerst te ervaren of de VPN bevalt?

Voor we de top 3 VPN's op het criterium "prijs per maand" noemen, willen we nog even het volgende kwijt:

- de VPN's die we meenemen in de beoordelingen zijn goede VPN's. Dat klinkt misschien als een overbodige opmerking, maar er zijn immers ook gratis VPN's. En die bieden vaak een schijnveiligheid. 

- je keuze zal ook afhangen van hoe je de VPN gaat gebruiken. Wil je op vakantie in het buitenland (als dat weer kan) de VPN aanzetten om Nederlandse TV-zenders te zien? Dan is een abonnement van één maand waarschijnlijk wel voldoende. Ga je voor de lange termijn en gebruik je de VPN gewoon thuis, zodra je online bent, dan komen de abonnementen van een jaar en langer in beeld.   

- de abonnementsvormen verschillen nogal. Aanbieders als NordVPN en CyberGhost bieden abonnementen van drie jaar aan en hun prijs per maand daalt dan enorm. IPVanish heeft geen abonnement van langer dan één jaar. En er zijn bovendien ook tussenvormen van drie en zes maanden. Daarmee is een vergelijking maken echt een persoonlijke keuze.

- alle VPN-aanbieders hebben "niet-goed-geld-terug-garantie", vaak een periode van 30 dagen. Bovendien bieden de VPN-diensten in onze top 5 een abonnement van één maand aan, zodat je zelf kunt ervaren of je de VPN prettig vindt werken.   

In onze beoordeling gaan we er van uit dat je de VPN voor langere tijd kiest, m.a.w. minimaal één jaar.  In deze tabel zie je de top vijf qua prijs per maand, maar ook wat het abonnement in totaal kost. Zo zie je hoeveel een jaar langer per saldo maar weinig méér hoeft te kosten.  

 in euro

Surfshark IPVanish GooseVPN CyberGhost NordVPN
 één maand 9,89  9,14 12,99  11,99  10,63 
 drie maanden   8,21      
 zes maanden          
 één jaar 4,99 3,65 4,99 5,29  6,22 
 twee jaar 1,85   2,99 3,29  4,44 
 drie jaar       2,45  3,11 
           
 totaal/één jaar 60  44  60  63  75 
 totaal/twee jaar  44    72  79  107 
 totaal/drie jaar        88  112 
1. Surfshark
Surfshark kost bij een abonnement van één jaar al niet zo veel, maar zakt naar een bodemprijs van €1,85 per maand wanneer je een abonnement van twee jaar afsluit. Zo kost een twee-jarig abonnement in totaal zelfs minder dan het een-jarig abonnement. En bovendien voor een totaalprijs waar alleen IPVanish aan kan tippen (maar dan voor één i.p.v. twee jaar). Daarmee is Surfshark qua prijs duidelijk onze winnaar. 
2. IPVanish
De abonnementen van IPVanish kun je niet voor langer dan een jaar afsluiten, maar daarvoor betaal je in totaal slechts 44 euro. En daarmee is IPVanish een terechte nummer twee.
3. GooseVPN
De Nederlandse aanbieder GooseVPN heeft de duurste prijs voor het abonnement van een maand, maar die prijs daalt sterk, naar €2,99 per maand, wanneer je voor hun twee-jarige abonnement gaat. 

Conclusie

Als beste VPN van 2021 adviseren we NordVPN. NordVPN is een snelle en betrouwbare VPN, vol met gratis features. Bovendien is je privacy optimaal geborgd en krijg je de meest gebruikersvriendelijke apps en browser-extensies. Voor de serieuze, 'heavy user', gebruiker is NordVPN onze onbetwiste nummer één.

NordVPN vanaf €2,97 per maand. 68% korting bij 2-jaar abo.
30 dagen op proef. Krijg vandaag nog toegang op NordVPN.


Zoek je een scherp geprijsde, kwalitatief goede VPN die je vriend gaat worden met Netflix?
Ga dan absoluut voor Surfshark. Als gratis extra's krijg je handige functionaliteiten zoals adblocker, camouflage mode en white-listing. Surfshark is onze keuze als beste VPN voor Netflix en 'value for money' VPN.

Surfshark vanaf €2,07 per maand. 81% korting bij 2-jaar abo.
30 dagen op proef. Verzilver dit tijdelijke aanbod bij Surfshark.


NordVPN

#1 NordVPN - de beste VPN van 2021

NordVPN logo
Door de hoge snelheid, het extreem goede server-park en gevestigd buiten de 'lange armen' van de VS en EU, is NordVPN de beste VPN.

extreem veel en goede servers
geen logging van persoonlijke gegevens en gevestigd op Panama
hoge verbindingssnelheid/weinig verlies aan snelheid
zéér gebruikersvriendelijke app
zeer hoge korting van 68% bij 2-jarig abonnement.
prima keuze voor Netflix, zie onze "real life VPN voor Netflix test"

niet de goedkoopste VPN, tenzij je voor langer dan een jaar de VPN koopt.

vanaf €2,97 per maand. 68% korting bij 2-jaar abo.

9.0

#2 Surfshark - de beste VPN voor Netflix

Surfshark
Surfshark is een zéér scherp geprijsde VPN die Netflix deblokkeert en handige opties zoals een ad-blocker en camouflage mode biedt.

de échte Netflix-topper, zie onze "real life VPN voor Netflix test"
geen logging van persoonlijke gegevens
gebruikersvriendelijke app, prettige uitstraling
handige extra functionaliteiten zoals adblocker, camouflage mode en whitelisting
zéér goede prijs/kwaliteit verhouding

verbindingssnelheid is erg goed, ExpressVPN en NordVPN zijn nóg sneller

vanaf €2,07 per maand. 81% korting bij 2-jaar abo.
8.8